Sakine Madon: ”Mitt namn är en ständig påminnelse om de som inte fick bli vuxna och uttrycka sin åsikt”

Notera att denna artikel är från 2016
Sakine Madon, opinionsbildare och statsvetare samt före detta politisk redaktör på Norran. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flykten från Turkiet i mitten på 80-talet, att kämpa mot förtryck och symboliken bakom hennes namn. Norrans före detta politiska redaktör Sakine Madon tog upp många starka ämnen i sitt sommarprat.

I dag klockan 13 sändes det i Sveriges Radio P1.

– 15-åriga Sakine sköts i huvudet vid en demonstration i södra Turkiet och hennes liv gick inte att rädda. Där deltog också flera släktingar till mig. Det var en politiskt turbulent tid. 1980, samma år som jag föddes, tog militären makten. Då fick jag ärva hennes namn. Det är ett muslimskt namn som betyder lugn, berättar hon i sitt sommarprat.

Hennes föräldrar fick sitta i fängelse i Turkiet för sitt fackliga och politiska arbete. De såg sina vänner skjutas och 1984 bestämde de sig för att ta med sig familjen och fly till Sverige.

Inte hålla tyst

Som dotter till politiska flyktingar lärde sig Sakine Madon tidigt att tänka och tycka mycket. När hon som 24-åring skrev en krönika i en gratistidning i Sverige som gjorde att hon utmålades som landsförrädare i Turkiet, hörde Expressen av sig och ville att hon skulle skriva för dem.

Läs mer: Lyssna på hela Sakine Madons sommarprat här

I sitt sommarprat berättar hon om flera situationer då hon har hamnat i den politiska hetluften på grund av sina texter. Bland annat när hon i en krönika skrev om hur svenska medier väljer bort information i sin rapportering om integration för att man är rädd för att exempelvis gynna SD.

– Rasism bekämpas inte om vi håller tyst och lär oss tiga. Min mamma skrev en debattartikel om sitt Husby där hon skrev att hon inte kan gå klädd i shorts och gå och ta en öl med vänner. Som många andra har hon blivit kallad hora. Hon hyllades för sitt mod, men samtidigt så anklagades hon för att sprida fördomar om förorten. Men att lägga locket på är en återvändsgränd.

”Inte särskilt modig”

Hon har stor respekt för de som går mot strömmen. Som exempel nämner hon vännen ”Kalle i Skellefteå”, vars pappa kämpade för att alla, även kommunisterna, skulle få använda bönhuset i Skråmträsk.

– Det är annars lätt att följa strömmen när en minoritet diskrimineras, säger hon.

Sakine Madon berättar att hon ofta får höra att hon är modig, skriver rakt på sak och inte är rädd för konflikter.

– Men jag är inte särskilt modig alls. Det är ett ord för de som försöker förbättra sitt förtryckarsamhälle med livet som insats, säger hon.

Ständig påminnelse

I dag är det mer än 30 år sedan 15-åriga Sakine sköts till döds. Och i dag, med tanke på de senaste terrordåden i Nice, känner Sakine Madon att hennes namn symboliserar så mycket mer.

– Mitt namn är en ständig påminnelse om de som inte fick bli vuxna, de som inte fick uttrycka sin åsikt, inte hann springa iväg från ett blodbad och inte fick leva.

Norran når Sakine Madon precis efter hennes sommarprat har sänts.

– Det är skönt att ha gjort det. Det är ju väldigt många som lyssnar i olika åldrar och bekanta från alla möjliga skeenden i livet så det känns fantastiskt roligt. Det är ju en udda situation för det är ju väldigt utelämnade, men det kändes fint att få berätta, säger hon.

Vad vill du att lyssnarna ska ta med sig från ditt sommarprat?

– Vi ska inte vara rädda för diskussioner. Alla tycker inte lika, men man kan vara i en och samma familj ändå.

Hon säger avslutningsvis att musiken i programmet var halva nöjet.

– Jag har tidigare tänkt ”är det ingen som gillar hårdrock?” när jag har lyssnat på sommarprat, så det var kul att få spela min musik.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen