Så fungerar DNA-märkning

Notera att denna artikel är från 2014

Polisen i Skellefteå förespråkar DNA-märkning. ”Risken att bli upptäckt ska vara för stor och vinsten för liten för att hindra tjuven från att göra inbrott”, säger Ewa Öberg Öström vid Skelleftepolisen.

Man kan märka sina ägodelar med hjälp av en pensel som man applicerar märk-vätskan med på ett antal ställen på föremålet.

DNA-märkningen är i princip omöjlig att ta bort för tjuven, vilket kan göra det svårare att sälja stöldgodset vidare. Det blir även lättare för polisen att se att föremålen är märkta.

Märkningen reagerar på UV-ljus, som polisen numer har i varje polisbil och som används ifall de påträffar misstänkt stöldgods.

Med hjälp av varningsdekaler, som man kan sätta på dörrar och fönster, varnas tjuven om att det finns märkta föremål i hushållet. Man kan även sätta petsäkra varningsetiketter på värdeföremålet.

DNA-märkningen innehåller både DNA och mikropunkter. Mikropunkterna kan avläsas på plats av polisen med hjälp av ett handmikroskop. Skulle alla mikropunkter tas bort kan DNA topsas för prov och skickas till ett laboratorium.

DNA-koden och PIN-numret på mikropunkterna finns sedan i en svensk och en internationell databas där man ser vem ägaren är till föremålen.

Om man vill sälja ett föremål som är DNA-märkt får man skriva ett kvitto och en överlåtelse så att den nya ägaren kan knytas till föremålet.

Man fungerar på hårda ytor, men det går inte att märka textiler som exempelvis taveldukar eller kläder.

Märkningens hållbarhet varierar beroende på miljö och slitage, men den håller i minst fem år i utomhusmiljö.

DNA-märkningen går att köpa bland annat via Stöldskyddsföreningen, SSF.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen