Rysk-ukrainsk gasuppgörelse klar

Ryssland har gått med på att återuppta gasleveranserna till Ukraina, bekräftar EU-kommissionen och det ryska energidepartementet. Överenskommelsen sträcker sig till mars nästa år.

2014-10-30 23:18

De EU-ledda samtalen för att lösa gastvisten mellan länderna inleddes på onsdagen efter att läget varit låst sedan juni då Ryssland kapade gastillförseln till Ukraina. På torsdagen fortsatte trepartsförhandlingarna och vid 23-tiden skrev EU:s energikommissionär Günther Oettinger och de båda ländernas energiministrar på avtalet som innebär att Ryssland återupptar gasleveranserna från november åtminstone fram till mars 2015.

- Jag är glad att politiskt ansvarstagande, samarbetets logik och simpelt ekonomiskt förnuft har segrat, sade EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso efter att dokumenten skrivits under.

Enligt källor till AFP och Reuters kommer Ukrainas skuld på 3,1 miljoner dollar att betalas av i två delar, en omedelbart och nästa vid årsskiftet.

Den långtgående tvisten har bland annat handlat om att Moskva kräver att den nya västvänliga Ukraina-regeringen betalar ett högre pris än tidigare för den ryska gasen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!