Rättslig strid om en bokstav

Den äldre Skelleftebon har alltid stavat sitt efternamn med stort W. Men både Skatteverket och förvaltningsrätten tycker annat.

Not Found2014-07-14 13:00

Det började med att den äldre mannen anmälde hos Skatteverket om en ändring av det i folkboksföringsbasen registrerade efternamnet.

Skatteverket sa nej

Mannen ville att efternamnet, som i bokföringen stavas med enkelt V ska stavas med W.

Skatteverket sade nej till mannens begäran – som i sin tur överklagade till förvaltningsrätten.

För en tid sedan kom förvaltningsrätten i Umeå med sitt beslut.

”Skrev alltid med W”

I domen påpekar den äldre mannen att han alltid bara använt W. Hans föräldrar har använt W, och hans farfar och hela hans familj skrev alltid efternamnet med W.

– Min farfars far, född i början av 1800-talet, har också W i sina namnteckningar. Det bifogas kopior av offentliga handlingar där det tydligt framgår att efternamnet stavas med W, underströk Skelleftebon till förvaltningsrätten.

”Olyckliga omständigheter”

Och vidare:

– Det har kanske genom olyckliga omständigheter skett en ändring av stavningen av släktens efternamn. Om någon tjänsteman av slarv, nonchalans eller ovetandes vid något tillfälle skrivit namnet fel bör berörd myndighet stå för det misstaget.

Får nej av domstolen

Men förvaltningsrätten ställer sig på Skatteverkets sida, och påpekar att detta statliga verk inte kan ändra efternamns stavning enligt namnlagen.

Domstolen skriver att inga uppgifter framkommit som tyder på att det finns felaktig stavning i personakten, och därmed är det en korrekt namnuppgift i folkbokföringsdatabasen.

Förvaltningsrätten

Domstolen, som tidigare hette länsrätten, handlägger mål som rör tvister mellan enskilda och myndigheter.

Förvaltningsrätten avgör bland annat skattemål, mål enligt socialtjänstlagen, socialförsäkringsmål, lagar om tvångsvård av barn/vuxna, psykiatrimål, djurskyddslagen och olika vapenärenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om