Protester mot att aktivist psykvårdas

Människorättsgrupper protesterar för att en känd tataraktivist på den av Ryssland annekterade halvön Krim är intaget på ett mentalsjukhus. Den 59-årige Ilmi Umerov har varit intagen på ett mentalsjukhus i staden Simferopol sedan den 18 augusti för en psykiatrisk utredning som kan ta minst 28 dagar.(TT)

2016-08-26 19:12

Människorättsgrupper protesterar för att en känd tataraktivist på den av Ryssland annekterade halvön Krim är intaget på ett mentalsjukhus.

Den 59-årige Ilmi Umerov har varit intagen på ett mentalsjukhus i staden Simferopol sedan den 18 augusti för en psykiatrisk utredning som kan ta minst 28 dagar.

- Bara det faktum att jag är här på ett psykiatrisk sjukhus är en lång tortyr, säger han i telefon till nyhetsbyrån AFP.

I maj anklagade Ryssland Umerov för att uppmana till att bryta Rysslands territoriella integritet på krimtatariska tv-kanalen ATR.

Han riskerar fem års fängelse.

Tidigare den här månaden tvångsförflyttades Umerov från ett vanligt sjukhus, där han behandlades för en misstänkt hjärtattack. Han lider också av högt blodtryck, diabetes och Parkinsons sjukdom.

Sedan Moskva annekterade Krim 2014, har de ryska myndigheterna riktat in sig särskilt på att trycka ner de muslimska tartarerna på halvön, det vill säga den grupp som tydligast har opponerat mot ockupationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!