Övervakningskameror i Skellefteå hackade – sänder live på nätet

Palm Livs i Skellefteå är en av de drabbade. Foto: Övervakningskameran

Hundratals övervakningskameror i Sverige har hackats och sänder live på nätet. Norran har hittat minst åtta i Skellefteå kommun.

– Det här är jättekonstigt. Varför vill någon titta i min butik? Det är bara en liten kiosk, varför har någon gjort det här, undrar Mohamed Alsalami vid Palm Livs i Skellefteå. Han är en av de drabbade.

Enligt Aftonbladet, som var först i Sverige med att rapportera om nyheten, har kamerorna en sak gemensamt: det förinställda användarnamnet eller lösenordet har inte ändrats.

Mannen bakom sajten säger till den danska tidningen Politiken att han inte tycker att det är moraliskt fel.

“Alla vet vad för typ av närvaro en kamera ger. Och de flesta har installerat den med sina egna händer”, skriver han i ett e-postmeddelande till tidningen.

300 i Sverige

Över 70 000 strömmar har hackats av mannens robotar, de allra flesta i USA och Japan. Ungefär 300 av strömmarna finns i Sverige.

En tiondel av kamerorna är av ett svenskt märke, skriver Politiken.

Vilka åtgärder som Mohamed Alsalami ska vidta är ännu inte klart.

– Vad ska jag göra? Anmäla det? Det handlar om 70 000 kameror, vad ska polisen göra? Jag kanske kan koppla ur kameran, samtidigt är det gratis reklam för mig, säger han.

En övervakningskamera som Norran hittat i Skellefteå kommun övervakar en fågelholk, flera andra vid Vitbergsbacken, en vid Balderskolan samt en ut mot E4. Det finns även fyra kameror från Tjamstanbackarna i Malå. Även i Robertsfors sänder minst en kamera.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen