Priset sätter ljuset på FN-resolutionen

Att fredspriset går till kampanjen mot kärnvapen får inte leda till att Sverige ansluter sig till FN-resolutionen mot kärnvapen, anser Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Det här förändrar inget i sak, säger han till TT.

De borgerliga partierna har varnat för att Sverige skulle ansluta sig till FN-resolutionen. Det skulle allvarligt försvåra Sveriges möjligheter till försvarspolitiskt samarbete med till exempel USA, anser de.

– Vi blir säkerhetspolitiskt lemlästade om vi tillträder resolutionen, säger Alla Widman (L).

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar att Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, får fredspriset. Det är på tiden, säger hon.

Det är känt att det finns spänningar mellan henne och försvarsminister Peter Hultqvist (S) om lämpligheten i att tillträda resolutionen. Frågan utreds nu i regeringen.

Frågan är nu om de som vill att Sverige ansluter sig till resolutionen får råg i ryggen. ICAN:s svenska generalsekreterare Beatrice Fihn understryker vikten av att Sverige gör det. Men det avvisas från borgerligt håll.

– Det är i så fall råg i ryggen på osaklig grund. Det här förändrar ju inget i sak. Det är fortfarande samma FN-resolution, säger Allan Widman.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen