Prisas för sitt arbete med ungdomar: ”Vuxna vill knappt ta ordet i sin mun”

Unghästen får ta emot psykiatripriset i Skellefteå för att de genom sina föreställningar lyckats gestalta, synliggöra och avdramatisera svåra ämnen.

Not Found2016-11-09 20:00

Psykiatripriset delas ut varje år under psykeveckan. I kväll klockan 19.30 sker prisutdelningen.

Det är bland annat Unghästens föreställning ”Det blir sakta bättre” som handlar om självmord, som uppmärksammas. Den har spelats för årskurs 7 och 8.

– Det känns jätteroligt och otroligt hedrande, ett kvitto på att vi klarar av att jobba med ett svårt ämne, säger Malin Lundqvist på Unghästen.

Hon funderade i tio år på att hon ville göra något på temat självmord.

– Jag har fått frågan; är det inte svårt att prata med ungdomar om det här ämnet? Men det är faktiskt inte, vuxna är svårare. De vill knappt ta ordet i sin mun.

Alla ska höras

Efter föreställningarna har de alltid diskussioner med eleverna.

– Vi har fått höra att de tycker det är bra att vi vågar prata om det här och att det är bra att de inte behöver känna sig ensamma. Och det är det viktigaste, att allas röster blir hörda.

Sarah Appelberg på Unghästen var den som skrev föreställningen och spelade huvudrollen. Hon har själv varit deprimerad och haft självmordstankar.

”Var livrädd”

Inför föreställningen hade hon mycket kontakt med personer med kunskap i ämnet och gick även själv utbildningar.

– Från början hade jag fördomar och var livrädd att jobba med ungdomar, men det har helt vänt. Jag älskar att jobba med dem mer och mer, för de har en väldigt stor öppenhet, säger hon.

Psykiatripriset i Skellefteå

Psykiatriset delas ut årligen till den person eller den grupp av personer som gjort en särskild insats för människor i utsatta lägen.

Det är psykiatriska kliniken i Skellefteå som utser vinnare, samt överlämnar prispengarna på 15 000 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!