Politiskt gnissel när Jämtin blir Sida-chef

Carin Jämtin blir ny generaldirektör för Sida, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, vid en pressträff.(TT)

2017-05-18 15:20

Carin Jämtin är i dag riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Tidigare har hon varit partisekreterare och mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i dåvarande statsminister Göran Perssons regering.

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, säger vid en pressträff att det fanns 28 sökande att välja på men Jämtin var den mest kvalificerade.

- Vi har vaskat ut de bästa och Carin Jämtin är den som har de gedigna efterfrågade egenskaperna: ledaregenskaper och erfarenheter och kunskap från biståndet, säger Lövin.

- Vi har haft en korrekt rekryteringsprocess och vi har inte lagt in de politiska värderingarna i det, säger Lövin och hävdar att det inte alls har varit viktigt att tillsätta ett namn från S eller Miljöpartiet.

Men Sofia Arkelsten, som inte vill recensera Jämtins fördelar och nackdelar, anser att Lövins tal klingar ihåligt. Hon anser att bara misstanken om att det skulle vara en politisk utnämning kan skada biståndsviljan.

Carin Jämtin lämnar i dag sin plats i riksdagen och lämnar också alla andra politiska uppdrag. Hon tillträder sitt nya jobb den 29 maj och får, enligt egen uppgift, en månadslön på 118 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!