Pengar till skolan varierar kraftigt

De pengar som läggs på grundskolan varierar stort från kommun till kommun. En elev i Bräcke får kosta nästan dubbelt så mycket som en elev i Söderhamn.

2016-09-15 15:43

Grundskolan kostade totalt 97 miljarder kronor i fjol. Men statistik som Skolverket publicerar i dag visar att pengarna fördelas mycket ojämnt mellan eleverna, beroende på i vilken kommun de bor i.

Totalkostnaden per elev spänner från 77 000 kronor i Söderhamn till 138 000 kronor i Bräcke.

Dyra byskolorI jämtländska Bräcke är politikerna väl medvetna om läget. Att driva små byskolor får kostnaderna för både lokaler och lärare att dra iväg och för att bromsa utvecklingen har två mindre skolor nyligen lagts ned.

- Jag är övertygad om att nästa mätning kommer att visa en helt annan kostnad per elev, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S).

Men Bräcke kommer aldrig att bli en billig skolkommun.

- Det är ett medvetet val att skolan bör få kosta, säger Sven-Åke Draxten.

GöteborgDen största utgiftsposten för grundskolan är undervisning, det vill säga lärarlöner. Bräcke och fyra andra Norrlandskommuner har den högsta undervisningskostnaden och på sjätte plats Göteborg.

De högsta kostnaderna för lokaler har Storuman och Norrtälje, medan läromedlen kostar mest i Arjeplog och Kungsör.

Kostnadsuppgifterna gäller alla elever i kommunala skolor. Uppgifter för elever i fristående skolor finns inte nedbruten på kommunnivå.

Siffror på riksnivå visar dock att det läggs mer resurser på elever i kommunala skolor än fristående: Kostnaden för en genomsnittlig elev i kommunal skola låg i fjol på drygt 98 000 kronor. Motsvarande siffra för en elev i friskola var knappt 94 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!