Påsken hektisk tid för fjällräddarna

Påsken är fjällräddarnas mest hektiska tid, med många helglediga och inte alltid fjällvana turister. På påskdagen ryckte fjällräddningen ut på fem olika larm inom loppet av några timmar Hittills har vi varit förskonade från riktigt allvarliga olyckor, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisregion Nord.

2017-04-16 16:50

Söndagens första larm kom 11.18, en ung flicka hade brutit benet i Vojmådalen utanför Vilhelmina. Hon flögs i helikopter till Tärnaby där ambulans mötte. Strax efter tolv kom nästa larm från Guijaure utanför Arjeplog i Norrbotten, där en man ramlat av sin snöskoter och skadat axeln och armen. Fjällräddare tog sig fram och tog hand om patienten i avvaktan på landstingets ambulanshelikopter.

Klockan 13.20 kom nästa larm, från Joesjö vid Tärnaby i Västerbotten. En person hade fått en snöskoter över sig och skadat ryggen. Polisens helikopter transporterade till sjukstugan i Hemavan.

Ledig fjällräddare larmadeNästa larm kom 13.44 och gäller en person som skadat huvud och nacke i Grönfjäll, också det i Västerbotten. Fjällräddare beordrades till platsen och så småningom hämtades patienten av ambulanshelikopter och flögs till Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Klockan 14.17 påträffade en ledig fjällräddare en skadad man i Oviksfjällen i Jämtland. Ytterligare fjällräddare kallades in för att bistå och en helikopter larmades till platsen.

Hög beredskap- Under påsken vet vi av erfarenhet att vi får mer fjällräddningsärenden än normalt. Därför har vi också våra fjällräddare ute i terrängen, för att de snabbare ska komma till olycksplatserna, säger Börje Öhman.

- Det är jättemycket folk i fjällen och otroligt många skoteråkare, och många som inte är så jättevana att åka skoter. Då ökar risken för olyckor, fortsätter han.

Bara i Norrbotten har fjällräddningen hittills i år gjort omkring 60 utryckningar, vilket är fler än motsvarande tid förra året. Och då var 2016 ändå ett rekordår med 117 olika insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!