Pappan döms efter drunkningsolycka

Två icke simkunniga barn utan flytväst togs ut i båt på en sjö av sin pappa. Det äldre barnet, en tolvårig pojke med psykisk utvecklingsstörning drunknade. Nu döms pappan för grovt vållande till annans död.

2017-04-28 15:15

Ingen av de två barnen var simkunniga eller hade med sig flytväst, konstaterar tingsrätten i domen.

"Tingsrätten finner att mannen, som var barnens far, har tagit en medveten risk av allvarligt slag genom att ta med tolvåringen som behövde särskild tillsyn, trots att han inte hade möjlighet att se efter honom på det sätt som krävdes. Han har gjort sig skyldig till en allvarlig försummelse och genom detta vållat tolvåringens död.", står det skrivet i domen.

Drunkningen inträffade på Anundsjön i Mellansel i Örnsköldsviks kommun den 8 september förra året. Pojken drunknade sedan man lagt till med båten och pojken gett sig ut på djupt vatten.

Pappan har hela tiden nekat till brott. Han döms nu till villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst. Hade fängelse blivit påföljden hade det motsvarat åtta månader.

Tingsrätten var inte enig i sin dom. En av nämndemännen ansåg inte att handlingen var att betrakta som grov och att påföljd istället skulle bli villkorlig dom och böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!