Orkanen Maria växlar upp igen

Orkanen Marias vindar har tappat fart. Stormen har graderats ned från en kategori 4 till en kategori 2, efter att ha gått över Puerto Ricos bergiga natur. Enligt orkancentret NHC:s prognos kommer Maria att stärkas igen de närmaste dagarna.

Maria är den starkaste orkan som drabbat Puerto Rico på nästan 90 år och den orsakade stor förödelse i ö-nationen, bland annat med översvämningar och ett totalt strömavbrott.

Det är den andra stora orkanen som rör sig genom området på bara några veckor, och den träffade land nära Yabucoa på öns sydöstra delar med vindar på omkring 70 meter per sekund.

Maria nådde Puerto Rico som en kategori 4-orkan och slet tak från byggnader och förstörde vägar, men Puerto Ricos bergiga natur gjorde att Marias vindar hade saktat ned till under 50 meter per sekund när orkanen lämnade ön.

Guvernör Ricardo Rosselló varnar via medier att faran inte är över bara för att Maria nu dragit vidare. Det finns fortfarande risk för översvämningar och andra vattenrelaterade problem.

Bilder visar hela kvarter under vatten i huvudstaden San Juan.

Nu drabbas Dominikanska republikens nordöstra hörn av Marias vrede till och med torsdagen svensk tid. Enligt NHC:s prognos viker orkanen sedan av norrut, och passerar i helgen mellan Bahamas i väster och Bermuda i öster. Även North Carolina, ungefär halvvägs upp längs USA:s västkust, kan känna av ovädrets utkanter innan det försvinner ut över norra Atlanten.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen