Nybörjare vann Islands presidentval

Gudni Jóhannesson, utan tidigare politisk erfarenhet, vinner presidentvalet i Island. Han utropade sig som segrare nÀr tidiga resultat visade pÄ en segersiffra pÄ 37,8 procent av rösterna. Den nÀrmaste konkurrenten Halla Tómisdóttir hade dÄ knappt 30 procent.(TT)

2016-06-26 13:37

Ett islÀndskt presidentval har endast en omgÄng - och Gudni Jóhannesson, professor i historia vid Islands universitet, utropas dÀrför till segrare trots att han saknar en majoritet av rösterna.

Sammanlagt valde drygt 71 000, eller 39 procent av vÀljarna, att lÀgga sin röst pÄ Gudni Jóhannesson.

NÀr han höll sitt segertal, redan innan resultatet var klart, konstaterade han valkampanjen varit pÄfrestande och att han kommer att strÀva efter att bli den enande symbol som landet behöver.

Fembarnspappan Gudni Jóhannesson sade ocksÄ att han skulle fira med att resa till Frankrike för att ansluta sig till de omkring 10 000-20 000 av sammanlagt 334 000 islÀnningar som följer landets historiska framgÄngar i herrfotbolls-EM.

Valvakan gled successivt över i ett födelsedagsfirande - den nye presidenten fyller nÀmligen 48 i dag.

En islĂ€ndsk president har mestadels en ceremoniell roll. Presidenten kan visserligen upplösa alltinget och utlysa folkomröstningar om beslut som fattas dĂ€r, men den avgĂ„ende Ólafur Ragnar GrĂ­msson har bara anvĂ€nt vetorĂ€tten vid tre tillfĂ€llen under sina 20 Ă„r som president. Gudni JĂłhannesson tilltrĂ€der den 1 augusti.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!