Nya rön om insulinutsöndring hos diabetiker

Forskare vid universiteten i Uppsala och Lund har upptäckt varför insulin inte utsöndras som det ska hos den som har typ 2-diabetes. Över hela världen finns över 400 miljoner som drabbats av typ 2-diabetes. Huvudproblemet är att det blodsockersänkande hormonet insulin inte utsöndras som det ska.(TT)

Forskare vid universiteten i Uppsala och Lund har upptäckt varför insulin inte utsöndras som det ska hos den som har typ 2-diabetes.

Över hela världen finns över 400 miljoner som drabbats av typ 2-diabetes. Huvudproblemet är att det blodsockersänkande hormonet insulin inte utsöndras som det ska.

Insulin produceras i buksportskörtelns så kallade betaceller. Forskarna har upptäckt att det finns ett fel i betacellens sekretionsapparat hos typ 2-diabetiker, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Små insulinvesiklar som innehåller hormonet fäster inte ordentligt vid cellmembranet, och det gör att mängden insulin som utsöndras minskas.

Resultaten från studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism. Forskarna hoppas att rönen kan användas för att utveckla nya behandlingar.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen