Nya polisen fÄr kritik

Kritik mot hur den stora omorganisationen av polisen fungerat presenteras i dag av Statskontoret. Personalavdelningen ska höra till dem som fÄr en slÀng av sleven.

2016-09-30 16:22

Den 1 januari 2015 slogs 23 polismyndigheter ihop till en. Nu har Statskontoret granskat följderna och delger i en första delrapport sina slutsatser om vad som mÄste förbÀttras. En slutsats Àr att det lokala polisarbetet mÄste stÀrkas för att man ska kunna uppfylla löftet "nÀrmare medborgarna".

- Man behöver jobba mycket mer med utredningsverksamheten och sÀkerstÀlla att man kan vara uthÄllig, sÀger Statskontorets Johan SÞrensson, chef för enheten för utredningsstöd.

"Medarbetarna ensamma"En annan slutsats Àr att Polismyndigheten tappat medarbetarna pÄ vÀgen - trots ambitionen att bygga verksamheten underifrÄn.

- Kommunikationen har varit för svag. VÄr förklaring Àr att det i vÀldigt hög grad har saknats chefer i organisationen, de har inte varit tillsatta. Det har inte funnits kanaler för att utveckla verksamheten eller kommunicera vad som hÀnder, sÀger Johan SÞrensson.

Enligt rapporten var medarbetare tydligt involverade inför förÀndringarna, men nÀr de sedan vÀl drog igÄng upphörde i stort sett den strategiska kommunikation vars syfte Àr att fÄ med alla i förÀndringsarbetet.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) summerar kritiken:

- Medarbetarna har lÀmnats ensamma i omorganisationen utan det chefsstöd som de har förtjÀnat, sÀger han.

Chefsrekrytering problemRikspolischef Dan Eliasson hÄller med om bristerna.

- Det Àr inte bara i förÀndringskommunikationen som vi tappade tempo med den utdragna chefsrekryteringsprocessen, det Àr ocksÄ i hur verksamheten utvecklas och bedrivs som ett tillförordnat chefskap pÄverkar menligt, sÀger han till TT.

Att snabba pÄ rekryteringarna Ànnu mer Àn vad myndigheten gjorde nÀr man mÀrkte att de tog för lÄngt tid var inte möjligt utan att förlora i kvalitet, enligt Eliasson. Det enda han kan sÀga med facit i hand Àr att processen borde ha pÄbörjats tidigare.

Uppklarningen opÄverkadI vÄgen av kritik som sköljt över Polismyndigheten under senare tid har Àven vikande utredningsresultat skyllts pÄ omorganisationen. Men trenden med försÀmrade resultat fanns sedan tidigare och Statskontoret har inte sett nÄgot sÄ kallat produktionstapp som annars Àr vanligt vid omorganisationer.

Anders Ygemans tolkning Àr att "uppklarningsprocenten frÀmst Àr en effekt av den tidigare organisationen snarare Àn en effekt av den nya organisationen". Och Statskontoret vÀntar sig ytterligare minst ett Är av fallande utredningsresultat innan det vÀnder upp igen.

Men Dan Eliasson sÀger att man redan under "sendelen av hösten ska börja se tendenser till förbÀttringar", bland annat som ett resultat av en tidigare presenterad ÄtgÀrdsplan.

Polisförbundet tycker inte bara att den presenterade ÄtgÀrdsplanen Àr för klen. Man tycker ocksÄ att Statskontorets rapport inte Àr tillrÀckligt kritisk.

- Polisorganisationen Àr i kris. Faran med att inte inse det Àr att man inte vidtar tillrÀckligt kraftfulla ÄtgÀrder för att ta sig ur den, sÀger förbundets ordförande Lena Nitz.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!