Ny rättegång för Linna: ”Åklagaren kan ångra sig” – det säger Leif GW Persson

Leif GW Persson hävdar fortfarande Kaj Linnas oskuld. Kriminologiprofessorn tror dessutom att åklagaren kan ändra sig – och lägga ned åtalet. ”Det finns inga hinder för det”, säger han.

Kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson har under flera års tid ansett att resningsbeviljade Kaj Linna aldrig borde ha åtalats för morden i Kalamark. Däribland i en krönika i Expressen år 2010, om alla morddömda som avtjänar livstids fängelse, det skriver NSD.

”Med några av dem är det tyvärr så illa att de är oskyldiga. En av dem är Kaj Linna”, skrev Lefi GW Persson då.

Nu meddelar åklagare Jens Göransson att han är redo att pröva åtalet på nytt i hovrätten, vilket indikerar att han anser sig ha tillräcklig bevisning för att morddomen är korrekt.

Men beskedet överraskar inte Lef GW Persson.

– Inte alls. Det finns inga hinder för att han ändrar sig i ett senare skede, när han verkligen har gått på djupet i materialet. För som jag förstår det är han ännu inte helt klar med att gå till åtal.

Jens Göransson ska framförallt åberopa samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både den muntliga och den skriftliga.

– I så fall har han problem. Vi har haft sex liknande resningar under de senaste hundra åren gällande morddomar, alla till förmån för den dömde som blev friade, säger Leif GW Persson och syftar inte minst på Sture Bergwall, alias Thomas Quick.

Han understryker också att samtliga justitieråd i Högsta domstolen var eniga om resningen.

Att Kaj Linna skulle dömas i en ny rättegång är således uteslutet, enligt GW.

– Det skulle i så fall vara första gången i vår rättshistoria. Statistiskt ska åklagaren förlora detta.

Men frågan är om åklagaren också har ytterligare bevisning, eftersom förundersökningen alltjämt pågår.

Bland annat analyseras telefonuppkopplingar gällande huvudvittnets så kallade ”avvärjningresa” tillsammans med Kaj Linna, som knöt honom till Kalamark dagen innan mordet.

Jens Göransson vill i dagsläget inte kommentera de nya uppgifterna – och inte heller Leif GW Persson har någon uppfattning.

– Hade det framkommit något nytt, borde det rimligtvis ha varit känt redan i resningsansökan.

– Men åklagaren säger ju att kompletteringarna pågår. Anta att de ytterligare undergräver hans talan, då är åklagaren fri att lägga ned åtalet.

Gällande polisarbetet som la grunden för åtalet har kriminologiprofessorn varit mycket kritisk hela tiden.

– Den åsikten delar jag tydligen med polisens egen förundersökningsledare. Att till och med en FU-ledare djupt misstror sin egen utredning har jag aldrig varit med om tidigare.

– Kaj Linna nekar i sten och det finns inga vittnen som talar mot honom mer än det så kallade ”avvärjningsvittnet” – som ju inte var med när det hände.

Inte minst saknas den tekniska bevisningen, menar professorn.

– Tvärtom finns det tekniska bevis som talar för att det måste ha varit t-v-å gärningsmän. Vem var den andra?

Leif GW Persson syftar bland annat på den snusprilla som hittades på gården i Kalamark, och som inte kunde koppla till Kaj Linna.

– Jag har sagt – och det står jag för – att enda förklaringen till att Kaj Linna åtalades är att man satte dit honom på gamla meriter, säger Leif GW Persson apropå Linnas tidigare brottsbana.

Räknar du med att åklagaren kommer ändra hållning – och lägga ned åtalet?

– Jag utesluter inte att han gör det. Om han inte nu plötsligt har kommit på en ny omständighet som är fatal för Kaj Linna, säger hela Sveriges kriminologiprofessor.

Nils Johansson / NSD

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen