Nu rivs lekplatsen och byggs om – ska bli toppmodern med unika detaljer

Foto: Lina Andersson
Foto: Lina Andersson
Foto: Lina Andersson
Foto: Lina Andersson
Pyramidklätternätet ska behållas. Foto: Lina Andersson
Foto: Lina Andersson

Just nu pågår arbetet med att renovera upp den stora lekplatsen i närheten av Skiftesgatan på Anderstorp.

Som Norran berättat tidigare så ska lekplatsen byggas om och förra veckan påbörjades grävarbetet som ska förvandla den slitna lekutrustningen till en toppmodern lekplats. Omkring fyra miljoner är det tänkt att renoveringen ska kosta.

– Det stora pyramidklätternätet blir kvar, eftersom det är omtyckt och fräscht och fortfarande fungerar, säger Matilda Fhärm, landskapsarkitekt vid kommunen.

Lekplatsen gjordes om så tidigt som 2000, så den är inte lika gammal som lekplatserna brukar vara när de görs om. Oftast brukar det gå 20-25 år mellan större ombyggnationer. Men eftersom lekplatsen är omtyckt och välbesökt på grund av sitt läge så har den nötts ut fortare.

– I dag är det sandytor och vi kommer att byta ut så att det blir två gummiytor, en med konstgräs, en med bark och en med sand.

Lekparken kommer även att få studsmattor vilket gör den unik i kommunen.

– Det kommer även en hinderbana, lite traditionella klätterställningar, några vanliga gungor, en kompisgunga och vattenlek. Det kommer att vara en pump där vattnet rinner ned i en ränna med ett vattenhjul som snurrar runt.

Såhär ska lekplatsen se ut. Illustration: Skellefteå kommun

Temat för lekparken är lantbruk och odling.

– Det kommer att märkas med en traktor, konstgräset och ett par djur som man kan sitta på, och så lite på färger och växtval, säger Matilda Fhärm.

Hösten 2018 beräknas arbetet vara klart.

Kommer lekparken delvis att vara öppen under arbetets gång?

– Det vågar jag inte lova. Vi vill ju inte att traktorerna körs på samma område där barnen leker, vi måste stänga av på ett säkert sätt.

Lekparkens utformning har förskolorna, skolan och allmänheten fått tycka till om. Bland annat anordnades ett öppet hus i lekparken sommaren 2015 dit vem som helst fick komma och uttrycka sina åsikter.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen