Norrlandskusten värst drabbad av jordskalv i Sverige – gårdagens skalv ”ovanligt stort”

Notera att denna artikel är från 2016
Epicentret låg 47 kilometer öst om Kinnbäck, 60 kilometer sydost om Piteå och 80 kilometer nordost om Skellefteå.

Jordskalvet som kändes av i Norr- och Västerbotten på lördagskvällen var ovanligt stor för svenska förhållanden, men det kan jämföras med skalvet 2010. Enligt Reynir Bödvarsson vid seismologiska institutet är Norrlandskusten extra hårt drabbad av stora skalv.

Fångade du skalvet på video? Mejla Norran på redaktion@norran.se eller mms:a till 72091.

Jordskalvet ligger just nu på 3,9 på Richterskalan.

– Det ligger nära den slutliga sanningen. Det kan skilja några decimaler på sin höjd. Det är ett stort skalv för svenska förhållanden. Senast vi hade ett liknande skalv i det här området var 2010, då landade den på 3,6. Det är sällsynt att de förekommer, säger Reynir Bödvarsson.

Norrlandskusten har historiskt varit värst drabbat av jordskalv i hela Sverige.

– Det beror på komplexa strukturer. Jordskorpan är inte homogen, och heterogeniteten gör att skalv förekommer oftare. Landhöjningen, som pågått sedan istiden, spelar också en viss roll i samspelet med platoniska plattor vilket gör att rörelse i marken följer.

Rapporter har kommit in om att skalvet har känts ända i Arvidsjaur i väst, Finland i öst, Gällivare i norr och Umeå i söder.

– Det var ett skalv på flera hundra kilometer i olika riktningar. Skalv har aldrig en jämn utstrålning åt alla håll utan följer riktningar beroende på hur sprickan rör sig. 

Epicentret låg ungefär 80 kilometer nordöst om Skellefteå i Bottenviken. 

Flera hörde av sig till Norran och frågade om risken för en tsunamiliknande effekt vid skalv i Bottenviken, om än i mindre skala.

– Bottenviken är alldeles för litet för det. Det finns ingen risk över huvud taget, säger Reynir Bördvarsson.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen