Nekades besök och dog tre dagar senare – vårdcentral frias

En sjuk man dog tre dagar efter att han hade nekats besök på en vårdcentral i Skellefteå kommun. Mannens syster anmälde vårdcentralen till IVO, som nu väljer att inte kritisera vårdcentralen.

I slutet av december 2016 kontaktade en man en vårdcentral i Skellefteå kommun. Enligt den dokumentation som gjorde av mannens telefonsamtal med en sjuksköterska så hade mannen snuva, hosta och huvudvärk. Det var oklart om han hade feber och mannen hade jobbat under veckan.

Sjuksköterskan bedömde att mannen troligen hade en virusinfektion och rådde honom att söka akut vård om han skulle bli sämre.

Tre dagar senare dog mannen, och obduktionen visade att mannen hade dubbelsidig lunginflammation.

Mannens syster anmälde vårdcentralen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, eftersom mannen inte fick komma till vårdcentralen.

Ivo väljer att inte rikta någon kritik mot sjuksköterskans handläggning av patienten, då de i underlaget inte finner någon information som visar att mannen var så dålig att han behövde undersökas på vårdcentralen.

Den ansvarige läkaren på vårdcentralen uppger också att förekomsten av influensan under den aktuella tiden var så hög, att man då hade rutiner som innebar att personer som hade influensa utan att vara allmänpåverkade inte skulle besöka hälsocentralen. Detta för att begränsa smittspridningen.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen