Sopaktion mot kommunalråd Lorents Burman

Notera att denna artikel är från 2016
Lorents Burman. Arkivbild: Leif Andersson

I skydd av mörkret har någon eller några dumpat sopor, med rasistiska budskap, på kommunalråd Lorents Burmans garageuppfart: ”Jag blir arg för det här är ett påhopp på demokratin”, säger han till Norran.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skriver i ett brev till kommunalrådet, som lämnats tillsammans med soporna, att dom står bakom det de själva kallar för en aktion. I brevet skriver de också att de rensat skräp i naturen och att de anser att kommunalrådet, med sin politik, bidrar till att landet fylls med avskräde.

Det var natten mot tisdag som soporna dumpades. Lorents Burman säger att det bland skräpet också fanns en blomma med en Nordfront-etikett och en sopsäck med en bild på Hitler och att allt låg på familjens garageuppfart.

– Jag trodde först att det var någon fågel som hade dragit ut soporna, men förstod senare att det inte var så, säger Lorents Burman och tillägger:

– Jag känner inte att det här är riktat mot mig som person, utan jag ser det som ett påhopp på vårt samhällssystem och det är inte acceptabelt, säger Lorents Burman.

Har du drabbats av liknande incidenter tidigare?

– Nej, men andra politiker i vår kommun har ju drabbats tidigare och vi ska alltid ha nolltolerans mot sådant här. Jag kallar det för hatbrott och den enda lösningen är att ta ställning, att prata om det och att inte acceptera det.

Finns det fler liknande incidenter som inträffat nyligen som du känner till?

– Nej, jag känner inte till fler händelser.

Har du någon form av personskydd med anledning av det som inträffat?

– Nej, den här händelsen har inte föranlett några sådana åtgärder.

Han tillägger att kommunen i ett senare skede kommer att göra ett officiellt uttalande, med anledning av det inträffade.

Har du polisanmält det här?

– Ja, det har jag. Vi har den policyn i kommunen att vi alltid polisanmäler sådant här.

Patrik Nilsson, säkerhetssamordnare vid Skellefteå kommun säger:
– Vi har en dialog med berörd politiker och även med polismyndigheten. Ytterst är det här en fråga för säkerhetspolisen.
Kommer ni att förändra era säkerhetsrutiner nu?
– Det är för tidigt att säga, men sedan tidigare är det initierad ett arbete när det gäller säkerheten i själva stadshuset och det är ju politikernas arbetsplats.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen