Nasser Mosleh avböjer kandidatur

Nasser Mosleh. Foto: Kenneth Sandelin/VK

Nasser Mosleh (MP) meddelade på lördagen att han tackar nej till att kandidera på landstingslistan i Västerbotten. Som anledning nämner han de omskrivna interna konflikterna inom partiet och den ”kulturrasism” som förtroendevalda av utländsk härkomst utsatts för.

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

I samband med det interna provvalet inom Miljöpartiet i Västerbotten var Mosleh den kandidat som fick störst förtroende till landstingsvalsedeln.

”Jag är hedrad över det förtroendet. Jag vill tacka partimedlemmarna i Västerbotten för det stödet”, skriver Mosleh i ett pressmeddelande.

Han kommer dock inte att gå vidare med kandidaturen, meddelar han.

”Jag tackar nej till fortsatt kandidatur i landstings/regionlistan.”

Vid senaste kommunvalet blev Nasser Mosleh den mest personkryssade MP-kandidaten till kommunfullmäktige i Umeå. Hans övriga politiska uppdrag, bland annat som gruppledare för Miljöpartiet i Umeå, påverkas inte av beslutet.

”I övrigt fortsätter jag mitt politiska arbete och mina uppdrag fram till valdagen”, skriver han.

Miljöpartiet i Västerbotten har varit rejält vindpiskat den senaste tiden. Under hösten klev partistyrelsen på riksplanet in och tillsatte en ny styrelse i Umeå och Västerbotten i ett försök att få ett slut på de lokala konflikterna inom partiet.

Just de lokala konflikterna är en av anledningarna till beslutet av avböja kandidaturen, skriver Mosleh. Han riktar också kritik till partiet centralt.

”Sedan många år tillbaka finns det interna konflikter i Miljöpartiet i Umeå och Västerbotten. Många medlemmar har varit involverade och berörda av konflikterna. Särskild utsatta har våra förtroendevalda med utländsk härkomst varit då dessa många gånger har blivit utsatta inte bara för välförtjänt kritik, utan även för kulturrasism. Tyvärr har partiet på riksplanet inte gjort något nämnvärt för att motverka denna kulturrasism vars starkaste kännetecken är att demonisera, förtala och smutskasta ”den andre”.”

Under lördagen meddelades valberedningen om Moslehs beslut, som han hoppas ska ha en lindrande inverkan på stämningen i partiet.

”För att bidra till att lösa de interna konflikterna, medverka till en god fortsättning för partiet och för att värna om vår potential att fortsätta vara en politisk kraft att räkna med på lokala och regionala planet har jag idag meddelat vår valberedning att jag önskar att andra partivänner tar över stafettpinnen. Därmed har jag meddelat att jag tackar nej till fortsatt kandidatur till landstings/regionlistan trots stödet från medlemmarna.”

Nasser Mosleh vill i övrigt inte kommentera beslutet men säger att hans engagemang inom kommunpolitiken inte kommer påverkas.

Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen