Mönster i skyn förbryllar – är spår från finska flygvapnets största övning i år

Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Sture Marklund/Läsarbild
Foto: Stefan Johansson/Läsarbild
Foto: Stefan Johansson/Läsarbild

Stefan Johansson uppmärksammade flera märkliga strimmor på Skelleftehimlen vid lunchtid på tisdagen. ”Jag fick känslan av att det var robotar”, säger han till Norran. Louise Levin, informationschef vid F21 i Luleå berättar vad det rör sig om: ”Det är finska flygvapnets största övning i år.”

Stefan Johansson blev förbryllad över utseendet på strimmorna.

– Det såg ut som en cirkel där de startade och sedan åkte mönstren söderut. Första tanken var att det var robotar. Jag var hemma på lunchen och hörde några smällar innan jag åkte tillbaka till jobbet, säger han.

Louise Levin berättar alltså att det rör sig om en pågående flygövning.

– Den heter Ruska 2016 och är finska flygvapnets största i år, säger hon och fortsätter:

– Över 2600 personer medverkar i den finska övningen och för första gången är det svenskt deltagande i en finsk nationell övning. I september var det finskt deltagande på en svensk övning och nu gör vi alltså tvärtom. Vi har haft ett långvarigt svensk-finskt samarbete och det här är ytterligare ett steg i det.

Från svenskt håll används en tanker, stridsledningsflygplan, piloter, tekniker och personal som är baserade på F21 i Luleå tillsammans med personal från F7. Från den finska sidan används de finska stridsflygplanen F/A-18hornet.

– Vi agerar motståndare till dem. Det blir en win win-situation där båda får en kvalificerad motståndare att öva mot, vilket ökar förmågan att försvara det egna landet, säger Louise Levin.

Yle.fi skriver att flygverksamheten ska pågå till och med fredag. Yle rapporterar att det kan höras hårda smällar när planen flyger på låg höjd och gör överljudsflygningar.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen