Moders fest i Boliden: ”Det är folk från hela världen här som bara trivs tillsammans”

Notera att denna artikel är från 2015

Moder Mothanna Magids fest för Bolidenborna gick precis som han hade förväntat sig. Folk var glada, och det blev många spännande möten och konversationer mellan människor som inte träffat varandra tidigare.

Det var svårt att ta sig fram på festen som Moder Mothanna Magid arrangerade på fredagskvällen. Festen lockade många. Unga trängdes med gamla, kvinnor med män och nyanlända med bosatta i bygden i decennier.

Anledningen till festen är att visa att han och hans vänner inte är någonting annat än vanliga killar, och visa en annan bild efter terroranklagelserna förrförra veckan.

– Allt har gått jättebra. Folk ser ut att ha trevligt, och jag vill bara att alla ska vara glada. Det är folk från hela världen här som bara trivs tillsammans.

Läs mer: Ikväll bjuder Moder på fest – och initiativet hyllas på sociala medier

Väldigt mycket mat lagades till festen, bland annat fler typer av piroger.

– Flera familjer har hjälpt oss att laga maten. Det är jättekul att så många ville hjälpa till. Det är tacksamt. Jag vet inte vad något heter på engelska, säger Moder och skrattar.

Mat och musik

Förutom maten bjöd grabbarna från asylboendet på danser till arabisk musik, där Moder lyftes upp i luften och bars runt rummet.

Andreas Nilsson är en av personerna som kände att det var självklart att komma.

– Jag har hängt lite med de här killarna under hösten, och jag och Moder har några gemensamma bekanta. Det är här är ett fantastiskt och jätteroligt initiativ, säger han.

Fina möten

Laila Marinder har bott i Boliden i 37 år. Hon berättar om fina minnen med asylsökande i bygden, och trivs på festen.

– Jag tycker att initiativet är fantastiskt. Det här är varför jag vill öppna Sverige. Jag tycker att det är hemskt att de stänger gränserna, säger hon.

Efter den här festen kan livet för Moder Mothanna Magid gå tillbaka till det normala. Nu ska han blicka framåt.

– Jag vill bara få permanent uppehållstillstånd. Då kan jag studera, och göra mig ett liv här, säger han.

Många medier var på plats på festen, till och med det arabiska tv-bolaget Al-Jazeera.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen