Moder Mothanna Magid kräver staten på en miljon kronor

Notera att denna artikel är från 2016

Han greps misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men befanns sedan oskyldig och friades från alla misstankar. Nu kräver Moder Mothanna Magid svenska staten på en miljon kronor i ersättning. Det skriver Aftonbladet. ”Det har varit jobbigt för honom”, säger hans advokat Peter Ataseven till tidningen.

Moder Mothanna Magid har ansökt om ersättning från Justitiekanslern. Hans advokat lägger fram två huvudsakliga faktorer som motiverar ersättningskravet.

– Han var misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet. Men framför allt för att han har åsamkats massmedialt lidande, eftersom att han blev utmålad som terrorist och fick sitt namn och bild publicerad, säger Peter Ataseven till Aftonbladet.

Läs också: ”Härligt att han är frisläppt” – glädje bland Mothannas kompisar i Boliden

Moder Mothanna Magid ska enligt advokaten må dåligt efter det som hänt.

– Det är självklart jobbigt för honom att ha varit uthängd i media som terrorist. Han försöker kämpa sig tillbaka till vardagen och ta dag för dag. Vart han än går så vet ju folk vem han är, säger Peter Ataseven och fortsätter:

– Han har blivit uthängd med namn och bild. Han är försatt i en svår situation.

Han menar att Mothanna Magids chanser är goda att få ersättning och hänvisar till ett liknande uppmärksammat fall.

 – Det är den så kallade 35-åringen, som blev uthängd för mordet på Anna Lindh. Där var det också den massmediala skadan som Justitiekanslern gav ersättning för.

Läs också: Efter Säpo-anklagelserna – nu blickar Magid framåt

Ataseven hävdar att hans klient har lidit ännu större skada än mannen som misstänktes för Lindh-mordet.

– Där blev ersättningen 150 000 kronor, men hans identitet förblev okänd för de flesta, till skillnad från Mothanna Magids fall. I princip hela den svenska befolkningen vet vem han här, säger Ataseven.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen