Miljonstöd till Västerbottensföreningar – den fick mest i Skellefteå

Förra året delade Arvsfonden ut 26,7 miljoner kronor till nyskapande projekt som riktade sig till barn, unga och personer med funktionsnedsättning i Västerbotten. Det är en ökning med 8,8 miljoner kronor jämfört med året innan.

2016 beviljade Arvsfonden 100 kronor/invånare till Västerbotten, vilket ledde till en andra plats i länsrakningen. Bara Jämtlands län fick ett större projektanslag.

– Projekten som får stöd från Arvsfonden ökar delaktigheten och minskar utanförskapet – det är bra för demokratin. I år hoppas vi på ännu fler ansökningar från föreningar i Västerbotten, för det finns fortfarande många nya idéer som förtjänar att växa, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden, i ett pressmeddelande.

Den förening i Västerbotten som fick störst anslag förra året var IFK Umeå, som fick 4,4 miljoner kronor för att bygga en asfalterad terrängbana i Umeå.

I Skellefteå kommun fick Urkraft mest, knappt 3,7 miljoner kronor för de två olika projekten Växthuset och ”Mötesplats Texas”.

Växthuset handlar om att Urkraft och kyrkan tillsammans bygger upp ett växthus som anställer personer med funktionsnedsättning för att skapa fler arbetstillfällen för personer som i dagsläget står långt från arbetsmarknaden. 

Läs också: 30–40 personer ska få jobb i nytt växthus i Skellefteå

”Mötesplats Texas” syftar till att skapa en mötesplats med fokus på arbete, fritid och hälsa för personer med Aspergers syndrom eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Läs också: Deltagare om mötesplatsen Texas: ”Under alla mina år av misslyckade åtgärder så har Texas varit ljuset som lett mig framåt”

Enligt Arvsfonden gick inga projektpengar till Norsjö, Malå och Robertsfors kommun förra året.

I den sammanställda rankingen har alla nationella projekt plockats bort, alla pengar som redovisas här har således gått till regionala och lokala projekt.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen