Miljoner till nytänk om äldremat

400 miljoner kronor ska hjälpa kommuner att tänka nytt och få äldre och små att äta bättre. Det utlovar Alliansen. Bidraget kan gå exempelvis till samarbete med lokala restauranger.

2014-08-30 17:08

En satsning på 400 miljoner kronor till mat i äldreomsorgen och förskolan, lovade partiledarna Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) under ett möte i Jönköping på lördagen. Förslaget, som ska löpa under hela nästa mandatperiod med 100 miljoner per år, ingår som en del i Alliansens kommande valmanifest.

- Vi är ute efter nytänkande, nya idéer och förbättringar som kan få spridning, sade Göran Hägglund.

Kommuner och aktörer som bedriver barnomsorg och äldrevård ska kunna ansöka om pengarna som ett stimulansbidrag. Huvuddelen av satsningen viks för äldreomsorgen.

- Det kan handla om att en kommun vill inleda samarbete med en närbelägen restaurang som kommer över med maten till de äldre och kanske till och med serverar den.

Studier visar att äldre löper betydande risk att drabbas av undernäring. I slutet av förra året gick Dietisternas Riksförbund ut och kritiserade landets kommuner och menade att de inte tar problemet på allvar.

Enligt de båda partiledarnas förslag kan stimulansbidragen också användas till prioritering av närodlad eller ekologisk mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!