Ny koalition tar över Sametingets styre

Efter månader av förhandlingar, ovisshet och spekulationer står det nu klart att det blir maktskifte i Sametinget.

De som tar över styret är rennäringspartierna och de tidigare oppositionspartierna Samelandspartiet, Guovssonásti och Vuovdega-Skogssamerna. Det gör de med hjälp av de två enmandatspartierna Samerna och Samiska folkomröstningspartiet.

Tillsammans har partierna 17 av 31 mandat.

Läs mer: Dags att välja ledamöter till Sametinget

– Vårt samarbete betyder att vi skapar en stabil majoritet för vår gemensamma politik. Vi har kommit överens om en ambitiös politisk inriktning, säger Per-Olof Nutti, ordförande i Samelandspartiet och nyvald styrelseordförande i Sametinget, i ett pressmeddelande.

En annan som tar plats i den nya styrelsen är Jan Rannerud, Malå, ordförande i Vuovdega-Skogssamerna. Han var också med när den nya majoriteten bjöd in till presskonferens i samband med plenum i Östersund som pågår i veckan.

Jan Rannerud hoppas att uppgörelsen ska bli ett lyft för skogssamerna.

– Vårt mål är att tillsammans med de andra partierna jobba vidare med de frågor vi har på agendan och samtidigt få en lite starkare prägel på skogssamerna, säger han.

Vårt mål är att tillsammans med de andra partierna jobba vidare med de frågor vi har på agendan.

Som en följd av maktskiftet går nu Sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna i opposition tillsammans med Landspartiet svenska samer, Álbmut och Min Geaidnu.

I morgon, onsdag, hålls öppnandet av Sametinget i Östersund. Bland gästerna märks kronprinsessan Victoria och kultur- och demokratiminister Alica Bah Kuhnke.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen