Efter Säpo-anklagelserna – nu blickar Magid framåt

Notera att denna artikel är från 2015
Boliden-gänget. Äntligen tillsammans igen. Fr v: Kais Mustafa, Shaker Machmoud, Moder Mothanna Magid, Mohammed Redwan och Same Darkusch. Foto: Leif Andersson.
Exklusivt. Norran är den första tidningen som träffar Moder Mothanna Magid efter frisläppandet. Foto: Leif Andersson.
Äntligen hemma. På måndagskvällen, över fyra dygn efter det dramatiska gripandet, landar Moder Mothanna Magid på Skellefteå Airport. Foto: Ulf Johansson.

”Ladies and gentlemen, we got him!”, jublade Göteborgs-Posten när Moder Mothanna Magid greps i torsdags, misstänkt för terrorism. Tre dagar senare frikändes han från samtliga anklagelser. Norran fick en exklusiv första intevju med honom sedan återvändandet till Boliden.

Ett tjockt snötäcke har belagt marken i Boliden sedan den dramatiska torsdagen, då Moder Mothanna Magid greps av Säkerhetspolisen och satt anhållen fram till söndagen, skäligen misstänkt för planering av terrordåd i Stockholm.

Norran får som första tidning träffa den 22-åriga mannen vars namn och bild publicerats i många medier runt om i landet.

Han befinner sig på en okänd adress i Boliden med sina närmaste vänner när vi kommer på besök, några kilometer från asylboendet som intogs av insatsstyrka, bombgrupp och tekniker i slutet av förra veckan. Efter att ha parkerat vår bil några kvarter bort, blir vi inbjudna i en lägenhet och slår oss ner vid köksbordet. En till synes blyg och småleende kille kommer in.

– Moder. Trevligt att träffas, säger han och skakar hand.

Det har bara gått ett halvt dygn sedan han landade på Skellefteå Airport efter de långa förhören av Säkerhetspolisen.

– Det har varit svårt. Att folk har trott att jag har gjort det här, när jag inte har det. Det kommer att vara svårt en tid, att ha tankarna hängandes över sig. Nu känns det väldigt bra och bekvämt att vara tillbaka med mina vänner.

Ovetandes

Moder hade i torsdags bott i Boliden i nästan en månad, efter en 25 dagar lång flykt från krig och Daesh (Islamiska staten). Han lämnade föräldrar och syskon för att söka ett nytt liv i Sverige. Han hade hört att det var bra här.

När han greps vid 15-tiden var han fullständigt ovetandes om de allvarliga terrormisstankarna som riktades mot honom, och hade inte förstått att det var en skrattande bild på honom som satt svenskar i skräck och fått säkerhetspolisen, regeringen och medierna att gå på högvarv.

Moder hade istället nyligen varit på hälsocentralen i Boliden för att hjälpa en vän från asylboendet på Röda torget, som varken kan svenska eller engelska, med att översätta.

Han och vännen begav sig ut på en promenad då plötsligt några polismän närmade sig.

– De var trevliga och ställde en massa frågor till oss. Sen förklarade de att vi måste komma med dem. De sa inte varför, utan bara att vi måste följa med till polisstationen.

Vännen släpptes senare, men Moder Mothanna Magid fick spendera natten på stationen, med tungt beväpnade män vaktandes utanför. Dagen efter flögs han, under stort hemlighetsmakeri, till Stockholm för vidare förhör.

– Jag hade panik. ”Fan, de misstänker mig!” Jag kunde inte äta, även om polisen har behandlat mig väl. Inga av dem sa dåliga ord. Jag vill tacka polisen. De respekterade mig, och jag respekterar dem.

Han förklarar att han inte är den sortens människa som direkt brukar sitta på polisstationer.

– Jag är en rädd person, och vill aldrig att folk ska ha misstankar om mig. Men fel sker då och då, det förstår jag.

Tiden som anhållen tycker han var förhållandevis bra med tanke på omständigheterna, med trevlig personal och god mat. Efter frisläppandet har han förståelse för varför polisen ville prata med honom, men det finns fortfarande många frågetecken.

– Jag vet inte varifrån alla misstankar kommer, jag vet inte vem som har anmält mig. Jag vet fortfarande ingenting om det.

Vill se framåt

Han vill inte prata för mycket om sin familj eller sitt förflutna i Irak.

– Det är för säkerhets skull, förklarar vännen Muhammed Redwan, som varit den som uppdaterat Moders oroliga föräldrar under de tumultartade dygnen och som hjälper till med tolkning under intervjun.

Istället vill Moder Mothanna Magid prata nystart, framtid, och upprättelse. Han har inga problem med att ställa upp i Norran med namn och bild.

– Jag vill säga till alla som bor i Boliden och Skellefteå att jag gärna vill bo här med er. Vi alla som bor här [på asylboendet] som är från arabiska länder vill säga ”ursäkta, ursäkta, ursäkta” till er – det här är en felaktig misstanke. Vi har ingen sådan bakgrund, vi är inga problem. Jag vill gärna att alla ska förstå att det är så, säger han.

Tv-intervju med Moder Mothanna Magid och vännen Muhammed Redwan. Reporter: Christoffer Åhlund, bild: Susanne Lindberg.

Det var mellan åtta och tio personer på asylboendet som togs in för förhör, men samtliga släpptes sen. Han betonar hela tiden vikten av oskyldighet, och att inte vilja bli misstänkliggjord framöver.

Efter Moders frisläppande fick han möjligheten att få hjälp med att flytta vart han ville, men det fanns bara en plats i hans tankar.

– Jag vill bara tillbaka till Boliden. Mina vänner finns här, jag vill inte förlora dem. Det finns trevligt folk här, vi har inga problem med dem. Det är likadant inne i Skellefteå.

Hur ser du på uppmärksamheten i media, med namn och bild? Har du hunnit förstå att du har varit på förstasidor och på tv så mycket?

– Jag bryr mig bara om att de vet sanningen nu. Att de förstår att jag inte har gjort någonting. Jag var misstänkt på felaktiga grunder, och jag vill framförallt att det svenska folket ska förstå att jag inte har den bakgrund som polisen misstänkte att jag har.

På lördag planerar han och vännerna på asylboendet att hyra en lokal i Boliden för att komma kommuninvånarna närmare.

– Vi önskar alla välkomna. Vi ska ha en liten fest för att Moder har kommit tillbaka. Vi bjuder på gratis, jättegod arabisk mat och bjuder in alla svenskar som bor här! Vi vill tacka folket i Boliden och Skellefteå, vi vill ge någonting till dem för att skapa kontakt med dem och skapa ett liv tillsammans med dem, säger Muhammed Redwan.

Framtiden

Moder Mothanna Magid studerade tre år på universitetet i Irak, men hoppas på att få studera även i Sverige.

– Jag gillar att flyga. Jag vill bli pilot, säger han.

Han insisterar också på att ge en hälsning till två personer som betytt mycket sedan han kom till Sverige.

– Jag lovade att göra det om jag pratar med nyheterna. De vet vilka de är. Jag vill också skicka en hälsning till polisen för att de tog bra hand om mig.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen