M vill öppna för indraget medborgarskap

Moderaterna vill nu att regeringen undersöker möjligheten att kunna dra in medborgarskapet för svenska terrorister som har dubbla medborgarskap. Det kräver en grundlagsändring och kan ske tidigaste 2022.

2017-08-08 15:20

Sverigedemokraterna har föreslagit att terrorister med dubbla medborgarskap ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap i syfte att förhindra att de kan återvända till Sverige efter att ha stridit för IS eller andra terrorgrupper. Nu börjar Moderaterna lufta samma idé.

- Vi moderater har inte tagit ställning men det är tillräckligt intressant för att man ska titta på det. Jag reagerar framför allt på att justitieminister Morgan Johansson (S) omedelbart drar igen dörren och dessutom på felaktiga grunder, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Han syftar på att Morgan Johansson ska ha sagt att man inte kan göra människor statslösa.

Kan Tyskland. . .- Det handlar om personer med dubbla medborgarskap. Kan Tyskland göra det så borde det gå här också, säger Forssell, som vill att regeringen nu tittar på frågan.

Men Morgan Johansson avvisar idén.

- I Tyskland kan man dra in medborgarskapet om det fåtts på felaktiga grunder, inte på grund av brott. Det är bara Storbritannien som är undantaget i europeisk kontext. Har man fått svenskt medborgarskap, så är det Sverige som ska agera. Det är vår plikt att se till att man döms för brott, och här har vi en sträng hållning och jag är ju även beredd att utvidga kriminaliseringen, säger Morgan Johansson.

"Skiljer oss från IS"I nuvarande regeringsform, andra kapitlet, sjunde paragrafen, står det att "Ingen svensk medborgare får landsförvisas eller hindras att resa in i riket". Det står vidare: "Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap".

- Jag satt i grundlagsutredningen under moderaten Per Unckel när vi gjorde upp om regeringsformen. Och det var Moderaterna som särskilt tryckte på att vi skulle ha ett rättighetskapitel. Det är viktigt att man står fast vid uppgörelser man gjort om grundläggande rättigheter, säger Johansson.

- Att bära upp grundläggande rättigheter är det som gör oss till en rättsstat, en av många saker som skiljer oss från IS, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!