Lovar hålla löftet om badhuset

Vad ska hända? Örjansbadets framtid har utvecklats till en riktig långbänk.

”Vallöftet ska hållas, Skelleftehamn ska få kvar ett badhus på orten”. Det säger Daniel Ådin, fritidsnämndens ordförande. De anslag som är beviljade kommer dock inte räcka till ett nybygge.

Örjansbadets framtid har utvecklats till en riktig långbänk i kommunpolitiken. Den bassäng som finns är tömd på vatten och lokalerna har i en rad år dragits med fukt- och mögelproblem. Kommunfullmäktige har avsatt 70 miljoner kronor och tanken har hela tiden varit att ett nytt badhus ska byggas.

Nu talar det mesta för att det inte blir något nybygge. De ursprungliga planerna hamnar på uppemot 100 miljoner kronor, det är belopp som fullmäktige inte sagt ja till.

– Men vi har absolut inte skrotat planerna på en ny simhall, däremot talar det mesta för en annan lösning, att det blir en ”balja” i plåt som ska placeras i den gamla bassängen, säger Daniel Ådin som räknar med att kommunfullmäktige kommer fatta beslut i frågan innan sommaren.

Finns det då inte risker med att ha kvar den gamla bassängen, med tanke på fukt- och mögelproblemen?

– I källaren kommer ingen personal att vistas, vi ska flytta upp reningsanläggningen, vad vi nu marknadsför är både en renovering och nybyggnad.

Den byggnad som innehåller kontor, omklädningsrum och gym rivs, den delen har varit hårt drabbat av fuktproblem. Kvar blir bassängdelen som kommer få ett mindre djup med höj- och sänkbar botten. Tjänstemän har varit på studiebesök i bland annat Holland och Danmark för att titta på simhallslösningar.

– De 70 miljoner kronor som finns räcker inte till för att förverkliga de idéer som varit aktuella, säger Daniel Ådin.

Står då hela S-partiet bakom den tänkta lösningen för Örjansbadet?

– Det är som sagt ett vallöfte vi ska hålla, säger Daniel Ådin, även om det finns olika åsikter.

Oppositionen är fortsatt kritisk mot planerna för Örjansbadet. Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, är luttrad vad gäller simhallsfrågan.

– Nu blir det en ny runda i fullmäktige. Ett nytt inriktningsbeslut måste tas då nybyggnad inte längre är aktuell. Vi är rädda att de 70 miljonerna tränger undan andra investeringar, som exempelvis utvecklingen av Eddahallen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen