Malå sameby får skjuta lodjur

Notera att denna artikel är från 2016

Mala sameby har uppmärksammat ett lodjur som rört sig i området där närmare 700 renar stödutfodras. Därför har länsstyrelsen gett tillstånd om skyddsjakt.

Naturvårdsdirektör Björn Jonsson, Länsstyrelsen:

– Vi har gett skyddsjaktstillstånd på det lodjur som befinner sig i närheten av Hertsånger där Malå sameby har utfodringsplats för sina renar. Ännu har vi inte fått rapport om att det ska vara skjutet, säger han.

Just nu råder det svåra betesförhållanden i stora delar av länet, särskilt nära kusten. Saltet som strös ut för att minska olycksrisken lockar också till sig renarna. Det är mycket viktigt att renarna kan hållas kvar i området öster om vägen tills de ska flytta tillbaks till åretruntmarkerna. Ett lodjur som befinner sig vid utfodringsplatsen minskar dock viljan hos renarna att stanna kvar i området.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen