Liten tvättskål ropades in för 310 miljoner

För 1 000 år sedan tvättade man borstar i den. Nu har den anspråkslösa grönblå skålen sålts för 37,7 miljoner USA-dollar (nästan 310 miljoner kronor), nytt världsrekord för kinesiskt porslin. Budgivningen vid tisdagens auktion i Hong Kong började på 10,2 miljoner dollar.(TT)

För 1 000 år sedan tvättade man borstar i den. Nu har den anspråkslösa grönblå skålen sålts för 37,7 miljoner USA-dollar (nästan 310 miljoner kronor), nytt världsrekord för kinesiskt porslin.

Budgivningen vid tisdagens auktion i Hongkong började på 10,2 miljoner dollar. Men 20 minuter senare hade en handfull telefonbudare och en budgivare i lokalen pressat upp priset nästan 300 procent.

Det vinnande budet kom i telefon från någon som vill vara anonym.

– Detta är ett helt nytt riktmärke för kinesisk keramik, vi har skrivit historia i dag, säger Nicolas Chow, företrädare för auktionshuset Sotheby’s Asia.

Skålen är från perioden 960-1127. Den ska ha använts för att tvätta borstar vid det kejserliga hovet under den norra Songdynastin. Song anses vara en höjdpunkt i Kinas historia, och de fåtaliga föremål som kan kopplas till perioden är extremt eftertraktade.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen