Lista: Så drabbas Västerbottens kommuner av höjd bensinskatt

Foto: TT

Vännäsborna drabbas mest - Umeåborna minst.

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren

Det är Skattebetalarna som anlitat SCB, Statistiska Centralbyrån, för en undersökning om hur länets kommuner drabbas av en skattehöjning på bensinen.

Den bild som framträder visar att hushållen i Västerbotten drabbas hårt av skattehöjningarna.

Bland länets kommuner drabbas bilhushållen i Vännäs, Robertsfors och Bjurholm hårdast av skattehöjningarna på drivmedel. I de kommunerna kör 45 procent av alla bilhushåll mer än 2 000 mil om året.

– Sedan regeringen tillträdde hösten 2014 har bensinskatten höjts inte bara en, utan tre gånger. Sedan tillkommer även höjd fordonsskatt, kilometerskatt och det nya bonus-malus systemet som alla drabbar bilister. Det är en politik som får ytterst begränsade effekter på miljön men stora negativa privatekonomiska sådana, i synnerhet för dem som bor på landsbygden och för dem med låga inkomster, säger Sofia Linder, chefsekonom hos Skattebetalarna, i ett pressmeddelande.

Bo Wallin//Västerbottens-Kuriren

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen