Linnéa värnar om hon, han och hen

”Jag blir jätteglad och nästan lite rörd. Det finns många fantastiska kvinnor i Skellefteå, så att bara få veta att jag var nominerad var en stor ära”, säger Linnéa Wikman.

Skeva grundades för att synliggöra skevheter i Skellefteå, utbilda människor i att kunna se skevheter och för att ge fler kvinnor utrymme. Att utse ”Årets kvinna” är ett sätt att göra detta.

– Vi upplevde att det finns fantastiska duktiga kvinnor, men att de inte får utrymmet och inte får synas. Därför började vi utse veckans kvinna och när vi sedan ville ta det till nästa steg så började vi utse årets kvinna, säger Skevas grundare Gabriella Rymark.

Tredje gången

Första året fick Mia Älmeros titeln för sitt arbete med Mathjälpen och förra året gick utmärkelsen till Åsa Lööv Wesslund, Centrum för kvinnofrid. Nu tillfaller den Linnéa Wikman, som varit med i RFSL Skellefteå sedan starten 2014 och som varit dess ordförande i knappt ett år.

– Allt har gått åt rätt håll, det tar ett tag att etablera sig. Först visste knappt folk att vi fanns, men ju mer vi syns, desto mer stöd får vi. Prideveckan är det som syns mest och sätter avtryck för resten av året, men vi gör saker hela året, säger hon.

Nätverket Newcomers för asylsökande och papperslösa hbtq-personer är en viktig aktivitet, transkvällar där transpersoner kan få en bra och trygg mötesplats en annan.

Tryggheten fick sig dock en liten törn när RFSL:s lokaler i somras utsattes för klotterattacker.

– Man blev väldigt arg och ledsen då, men vi tänker inte låta oss hindras av det. Vi försökte att inte bry oss så mycket, även om vi tog det på allvar.

”Jätteviktig dag”

I dag kommer Linnéa Wikman motta utmärkelsen årets kvinna i samband med ett lunchsamtal. Hon har också, som alltid inför internationella kvinnodagen, lyft fram litterära verk av och om kvinnor på sin arbetsplats på biblioteket i Boliden.

– Kvinnor får ju mindre utrymme i samhälle och media och vi kvinnor får kämpa för att synas och därför är det en jätteviktig dag, säger hon och tillägger att de strukturer som finns i samhället i stort också finns inom RFSL.

– Vi är en feministisk och antirasistisk organisation, men patriarkala strukturer finns även inom hbtq-rörelsen. Vita män syns mest, medan lesbiska kvinnor och transpersoner syns mindre.

Se även hyllningsfilmen till Norranområdets kvinnor nedan:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen