Licensjakt på elva lodjur överklagas

Notera att denna artikel är från 2016

Beslutet att tillåta licensjakt på lodjur i Västerbotten har överklagats. Nu blir jakten en fråga för Naturvårdsverket.

För några dagar sedan beslutade länsstyrelsen i Västerbotten att tillåta licensjakt på lodjur igen. Beslutet medger att elva djur får fällas mellan den 1 mars och den 15 april, fyra i kustlandet och sju i inlandet.

Enligt länsstyrelsen har nu lodjursstammen ökat så pass att licensjakten kan återupptas och att tilldelningen kan vara större än vid den senaste jakten 2014.

Men organisationen Wolf Association Sweden (WAS) håller inte med. De menar att lodjuret är en hotad art och överklagar beslutet och kräver omedelbart inhibition av jakten. Nu blir det Naturvårdsverket som får sista ordet.

– De ska kolla om överklagandet är befogat eller inte. Vi får avvakta vad Naturvårdsverket svarar, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen