Lärarvikarie ihjälskjuten i Göteborg

En person har skjutits till döds i Göteborg, uppger SVT. Enligt polisen satt offret i en bil när två gärningsmän öppnade eld. Flera skolungdomar ska ha blivit vittnen till händelsen.(TT)

2017-05-11 23:15

Skottlossningen inträffade vid niotiden på torsdagsmorgonen i Lövgärdets centrum i nordöstra Göteborg. Mannen ska enligt polisen ha blivit jagad och beskjuten av två män och hittades sedan död i en bil.

Offret identifierades som en man i 30-årsåldern som arbetade som vikarierande lärare på Lövgärdesskolan, som ligger i anslutning till torget där skottlossningen inträffade.

- Det är väldigt tragiskt och förstås tufft för både anställda och elever på skolan, säger Marie Åhman, kommunikationschef på stadsdelsnämnden i Angered.

Kommunen kallade efter skottdådet snabbt in sitt krisstödsteam. Både skolan och fritidsgården höll också öppet på kvällen, med personal från stadsdelsförvaltningen på plats.

"Uppskattades av alla"I området finns både bostäder och flera butiker och bland vittnena fanns elever från Lövgärdesskolan. Skolan, med omkring 380 elever, kallade efter händelsen in alla elever och höll både personal och elever inomhus.

Skolans rektor, Marika Andersson, säger till TT att mannen som sköts anställdes på skolan under vårterminen. Hon har inga anledningar att tro han var inblandad i något misstänkt.

- Det är sorgligt. Det var en medarbetare som jag hade stort förtroende för och som uppskattades av alla, säger Marika Andersson.

Skolan kommer att hålla öppet på fredagen som vanligt.

- Det blir kanske ingen vanlig skoldag, men vi känner oss trygga i att det inte finns någon hotbild mot skolan.

- Vi tycker det är viktigt att eleverna ska kunna komma hit och att vi ska kunna möta deras frågor och deras tankar. Det är förstärkt med personal från andra ställen som kan stötta personal och elever som behöver det, säger rektorn.

Inte belastadDen skjutne är inte känd av polisen sedan tidigare och polisen tror inte att händelsen är kopplad till gängkriminalitet.

- Vi ser inte direkt någon koppling till att det skulle vara gängrelaterat i nuläget. Personen som har blivit skjuten är inte belastad inom de områdena tidigare, säger Peder Adlersson, presstalesperson på polisen.

Tre misstänkta gärningsmän jagas efter dådet och polisen kallade bland annat in helikopter för att leta efter en förmodad flyktbil, som beskrevs som liten och blå, med en tejpad ruta. En bil har också tagits i beslag.

- Bilen har i all hast lämnat området. Det satt en förare i bilen medan två andra personer var aktiva ute på platsen, säger Christer Fuxborg, även han presstalesperson vid polisen.

- Vittnen säger att det var en pistol eller annan form av handeldvapen. Det har avlossats ett flertal skott av två maskerade personer.

Göteborg har de senaste åren, liksom de andra svenska storstäderna, haft stora problem med skottlossningar.

I fjol sköts sex personer ihjäl i Storgöteborg. Bland annat mördades en 25-årig man i just Lövgärdet i slutet av oktober. Det senaste halvåret har dock varit lugnt och dagens dödsskjutning var den första i Göteborg i år.

- Vi vet i nuläget inte om det finns någon koppling till tidigare konflikter, men det är självklart ett av spåren som vi tittar på, säger Christer Fuxborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!