Långväga och färgglad gäst i svandammen

En mandarinand håller till vid svandammen på Nordanå i Skellefteå. Foto: Anders Persson

En långväga gäst, i form av en mandarinand, som härstammar från Östasien, hänger nu i Svandammen i Skellefteå.

Norrans läsare Anders Persson passerade svandammen på Nordanå i Skellefteå under lördagen. Där noterade han en något exotisk varelse – nämligen en mandarinand.

Enligt nationalencyklopedin kommer mandarinanden ursprungligen från Östasien, men på 1700-talet placerades den i parker i England och sedan dess har förrymda fåglar förvildats och häckar regelbundet på flera platser i Europa.

I en intervju med Aftonbladet från 2015 säger ornitologen Jonas Hentati-Sundberg att mandarinanden inte är helt ovanlig i Sverige.

– Mandarinanden är ganska poppis att ha som prydnader i parker på grund av sitt ovanliga och vackra utseende. Om jag inte minns fel, brukar den bo i hål i träd.

Han säger också att de flesta mandarinänderna som finns i Sverige med allra största sannolikhet är uppfödda här.

– Det är väldigt osannolikt att de tar sig hit, även om de kan flyga långt, ända från Kina.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen