Landstinget varnar: Tänk på detta under rötmånaden

Det gäller att tänka på hur man hanterar livsmedel under rötmånaden. Foto: TT

I slutet av juli brukar den så kallade rötmånaden dra igång. Då är det extra viktigt att tänka på hur du hanterar livsmedel och att du tvättar händerna noggrant innan du ska äta eller laga mat. Annars riskerar du att få magsjuka eller bli matförgiftad.

Enligt landstinget är det många som ringer vårdnumret 1177 för information och råd när de drabbats av magsjuka, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Det viktigaste är att se till så att man får i sig tillräckligt med vätska. En vuxen person behöver cirka 1,5 till 2 liter vatten per dygn. Om man har magsjuka med kräkningar och diarré behöver man ännu mer, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Att ta små klunkar i tät följd är ett tips på hur du lättare kan behålla den vätska du häller i dig. Det kan också vara smart att undvika mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

– Det är extra viktigt att se till att barn som har magsjuka får i sig vätska. Ibland kan man behöva skedmata barnen för att få i dem den mängd vätska de behöver, fortsätter Karina Salomonsson.

Vätskeersättning, som innehåller lämpliga mängder av salter och socker, kan också vara bra att dricka i det akuta skedet.

Vätskeersättning finns bland annat att köpa på apotek, men du kan också göra egen. Så snart du känner dig bättre och kan börja äta igen går det bra att pröva vanlig mat direkt.

Här är Livsmedelsverkets rekommendationer för hur du bäst minskar risken för magsjuka under varma och fuktiga sommardagar:

  • Håll maten kall från butiken till hemmet (ta gärna med kylväska när du handlar)
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, gärna +4-5 grader
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat
  • Håll varm mat varm och kall mat kall
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Joel Lindberg/ Västerbottens-Kuriren

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen