Läkare sjukskrivs på grund av stress

Läkare på vårdcentraler sjukskrivs på grund av stress och vill byta jobb. Det visar en undersökning som Kaliber i P1 och P4 Östergötland gjort med 900 specialistläkare inom primärvården. Det råder brist på läkare inom primärvården, trots att det aldrig tidigare funnits så många läkare som nu i Sverige.(TT)

Läkare på vårdcentraler sjukskrivs på grund av stress och vill byta jobb. Det visar en undersökning som Kaliber i P1 och P4 Östergötland gjort med 900 specialistläkare inom primärvården.

Det råder brist på läkare inom primärvården, trots att det aldrig tidigare funnits så många läkare som nu i Sverige. Den höga arbetsbelastningen gör många läkare sjuka av stress. 260 av de tillfrågade läkarna har bytt arbetsplats under de senaste fem åren eftersom belastningen varit för hög. Nästan lika många har övervägt att helt lämna yrket. 160 av de 900 läkarna har varit sjukskriven på grund av stress.

Det är en siffra som överraskar Ove Andersson, andre vice ordförande i Svenska läkarförbundet.

– Vad gäller belastningen och dess effekter och hur det ser ut i primärvården så vill jag ändå säga att det här är värre än det var för ett par år sedan. Jag tänker på vakansgraden och att fler förefaller vara, eller har varit, sjukskrivna för det här och en femtedel är verkligen en alarmerande signal – en varningsklocka, säger han till radion.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen