Arbetstidslagstiftningen tillåter läkare att arbeta 200 timmar övertid per år. Vill landstinget överskrida gränsen, krävs att dispens söks.
Enligt lokala avtal kan läkarna vid Västerbottens landsting samla på sig totalt 350 timmars övertid, när omständigheterna är svårlösta annars. Sådana situationer är inte ovanliga i dag då läkarbristen är stor.
Under år 2015 var det emellertid ett 30-tal läkare inom landstinget i Västerbotten som arbetade mer än det tillåtna. Den som dragit på sig allra flest timmar hade hela 657 timmars övertid, utöver den tillåtna tiden. Det blir nästan 1 000 timmars övertid totalt, översatt i veckor, 25 stycken.
Läs mer: Landstingsdirektören: ”Beklagligt, men vad är alternativet?”
– Det här är ju extrema siffror. Även den som så att säga ”bara” har 300 timmars övertid har arbetat mycket. Det här handlar ju om personalens välmående, så mycket extraarbete kan leda till hälsoproblem som hjärtinfarkter, säger Jonas Holm, andre vice ordförande i Västerbottens läns läkarförening.
Flera läkare sticker ut
Landstinget har nu betalat 450 000 kronor i ersättning till Västerbottens läns läkarförening, VLF, som en kompensation för de överskridna övertidstimmarna.
Två av läkarna som har flest övertidstimmar arbetar på neurocentrum i Umeå. Men även på en del hälsocentraler och inom psykiatrin i Skellefteå finns läkare som sticker ut.
– Frågan är viktig, det är därför vi från fackligt håll årligen tar upp detta med arbetsgivaren.
– På de ställen där övertiden är som högst måste arbetsgivaren se över verksamheten och fråga sig hur situationen kan förbättras. Kanske måste fler läkare anställas, säger Jonas Holm.
Det handlar om personalens välmående, så mycket extraarbete kan leda till hälsoproblem.