Socialdemokraterna fick flest röster i Skellefteå pastorat

Socialdemokraterna gick kraftigt framåt i valet till Skellefteå pastorats kyrkofullmäktige. SD ser ut att komma in men stannar vid ett mandat. I Norsjö samlade en helt ny grupp flest röster och valdeltagandet ökade överallt.

Preliminära siffror från Svenska kyrkan visar att Socialdemokraterna ökar från 38,7 till 48,5 procent i valet till kyrkofullmäktige i Skellefteå pastorat.

Läs mer: SD ser ut att ta en plats i kyrkofullmäktige

Bert Lundmark, förstanamn på partiets lista, är glatt överraskad över att det gick så bra och tror att det finns flera förklaringar:

– En sak tror jag är att SD har gått ut i medierna och sagt att de ska ta över kyrkan. Sedan har det gått bättre för Socialdemokraterna och Centern, de nomineringsgrupper som har kvar de politiska namnen. Det har nog förvånat en del.

Om det preliminära resultatet står sig får Socialdemokraterna 20 av 41 mandat. Hur det i så fall kommer att märkas återstår att se.

– Det får vi sätta oss ner och diskutera i grupper, säger Bert Lundmark.

Levande kyrka i Skellefteå pastorat backar med närmare 15 procentenheter samtidigt som Sverigedemokraterna för första gången tar plats i pastoratets kyrkofullmäktige.

Folk har kanske förstått att kyrkan har en större uppgift i samhället än man tidigare trott.

SD ser dock ut att få nöja sig med ett mandat.

I valet till Norsjö församlings kyrkofullmäktige fick nybildade Norsjö församlings väl flest röster, samtidigt som de styrande Socialdemokraterna gick kraftigt tillbaka.

Gun-Britt Åström, Norsjö församlings väl, är också glatt överraskad över valframgången.

– Det känns helt otroligt. Men folk ville väl ha något nytt, det finns ett missnöje och det behövdes en nytändning, säger hon.

Valdeltagandet ökade rejält, i såväl Skellefteå och Norsjö som i Luleå stift och i riket som helhet.

Gun-Britt Åström tror att det till stor del är en SD-effekt, att folk nu har insett att de måste rösta för att bevara det man tidigare har tagit för givet.

Bert Lundmark tror också att det har spelat in, men han pekar även på fler förklaringar:

– Folk har kanske förstått att kyrkan har en större uppgift i samhället än man tidigare trott, säger han.

I valet till Luleå stiftsfullmäktige visar de preliminära siffrorna att Socialdemokraterna förblir störst med 44 procent av rösterna. Näst störst blir Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (19 procent) följt av Centerpartiet (12 procent). Förändringarna för partierna blev små.

Sverigedemokraterna ökar från två till närmare fem procent och går därmed från ett till två mandat. Valdeltagandet till Luleå stiftsfullmäktige ökade från 14 till 18 procent.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen