Kriminaliteten minskar i Oslo

Antalet rån i Oslo minskat med 36 procent sedan samma tid förra året, skriver Verdens Gang. Minskning kan bero på att Oslopolisen förra året tillsatte en särskild rångrupp.(TT)

2014-10-31 03:51

Enligt ny brottsstatistik har antalet rån i Oslo minskat med 36 procent sedan samma tid förra året, skriver tidningen Verdens Gang.

Ficktjuvsbrott har under perioden minskat med 32 procent i den norska huvudstaden och bostadsinbrott har gått ner drygt 12 procent. Antalet anmälda våldtäkter är 20 procent färre under tidsperioden. Förra året begicks det inom loppet av de första 19 dagarna i oktober 66 rån. Motsvarande siffra i år är 17 rån.

En förklaring till statistiken kan vara att Oslopolisen förra året tillsatte en särskild rångrupp för att ta uti med de många rån som drabbade människor i staden.

- Vi är stolta över nedgången. Resultatet är en viktig signal till allmänheten, säger polismästare Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt till tidningen.

Han tror att det kan finnas flera orsaker till brottsnedgången.

- Det finns säkert flera skäl och vi måste alltid vara på vår vakt för att kriminaliteten kan anta nya former. Men jag tror att en medveten satsning på, och skapandet av, en specialiserad rångrupp har haft god effekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!