Kräver svar kring järnsanden: ”Svårt att få tillstånd, trots nya riktlinjer”

Notera att denna artikel är från 2016
Kontroversiell restprodukt. Vad gäller egentligen för järnsanden?, undrar Jens Wennberg (L).

Hur användningen av järnsand ska styras upp har under längre tid diskuterats inom Skellefteå kommun. Nu vill Jens Wennberg (L) ha tydliga besked:

– Hur ser nya riktlinjerna ut för användningen av järnsand, och när kommer det vara möjligt att använda järnsand vid markarbeten inom kommunen, frågar han sig i en interpellation ställd till ordföranden i bygg- och miljönämnden.

Läs mer: Nya riktlinjer för järnsanden – här bör den undvikas

Diskussionen uppkom, skriver han, efter att kommunen stoppade användandet och ”berget av järnsand växte sig Mount Everest-likt ute på Rönnskär.”

Läs mer: Varje dygn växer järnsandsberget med 800 ton

Jens Wennberg hävdar att utredningen som gjorts inte ”visade på någon större miljöfara.” I dag finns nya riktlinjer, men hur används de egentligen, fortsätter han:

– Det har kommit till min kännedom att det är mycket svårt att få tillstånd att använda järnsand, skriver han.

Han undrar också om det i dag förs någon dialog med Boliden om frågan.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen