Vindkraftprojekt hotas – Kraftö AB överväger lämna Arvidsjaur

Notera att denna artikel är från 2015

Lågt intresse från kommunpolitikerna i Arvidsjaur kan göra att planerna på vindkraftparken Brattberget blåser bort. Kraftö AB överväger nämligen att lägga ned projektet och lämna kommunen.

Kraftö AB har sedan 2010 projekterat för en vindkraft med plats för sjutton vindkraftverk på Brattberget, strax norr om byn Järvträsk i den södra delen av kommunen.

– Det har varit ett bra intresse tidigare från kommunpolitikerna tidigare men under de senaste två åren känner vi att deras intresse har falnat. Förutsättningarna att driva projektet framgångsrikt för både oss och för kommunen är att det finns intresse från kommunpolitikerna, säger Anders Nilsson, Kraftö AB.

Han säger att Kraftö sedan i höstas har försökt få tillfälle att träffa kommunfullmäktige för att informera om projektet inför det yttrande som kommunen ska lämna över bolagets ansökan att få bygga vindkraftparken.

Om intresset från kommunpolitikerna inte ökar och om Kraftö AB inte får träffa ett samlat kommunfullmäktige kan projektet komma att läggas ned.

– Det är de i fullmäktige som ska ta ställning till projektet och vi vill säkerställa att alla har fått information. Det är ett så pass stort och viktigt projekt, säger Anders Nilsson.

Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur, säger i en kommentar till Nyheter i Norr att Kraftö AB vid flera tillfällen har lämnat information om projektet.

– Vi har hört den ett par gånger och vi vet att de vill bygga. Vi har också en vindkraftplan som gäller. Vi ska behandla frågan i arbetsutskottet, kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige, miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden behandlar dessutom ärendet på sitt håll. Kommunens formella beslut bekommer den 23 juni.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen