Kortare straff för morddömd på grund av ålder

Den 68-årige man, som i januari dömdes till 17 års fängelse för mord på sin hustru i parets bostad utanför Ystad, får enligt Hovrätten över Skåne och Blekinge straffet avkortat med ett år. Rätten har tagit fasta på mannens relativt höga ålder.(TT)

2017-03-29 12:35

Den 68-årige man, som i januari dömdes till 17 års fängelse för mord på sin hustru i parets bostad utanför Ystad, får enligt Hovrätten över Skåne och Blekinge straffet avkortat med ett år. Rätten har tagit fasta på mannens relativt höga ålder.

Kvinnan dödades i augusti förra året med ett skott i nacken från ett hagelgevär. I flera timmar före mordet hotade mannen sin hustru och hällde vid ett tillfälle också ut bensin i hemmet med hot om att sätta eld på bostaden.

Den uppjagade hustrun larmade en släkting som i sin tur flera gånger ringde polisen, som dock krävde att få tala med den hotade kvinnan direkt för att kunna bedöma läget och ingripa. Men mitt under det följande samtalet med hustrun avlossades det dödande skottet.

Enligt praxis i svenska domstolar finns en strafflindringsregel som kan tillämpas då den tilltalade är något äldre än 65 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!