Kommunens äldre får 300 kcal per matlåda

Notera att denna artikel är från 2017

Skellefteås kommun delar ut matlådor till de äldre som inte innehåller mer än 300 kalorier per matlåda, rapporterar SVT Västerbotten.

Skellefteås kommun delar ut matlådor till de äldre som inte innehåller mer än 300 kilokalorier per matlåda, rapporterar SVT Västerbotten.

För att kontrollera uppgiften har SVT låtit skicka en av matlådorna på analys.

– Det är lika mycket energi som en kexchoklad. Sedan är det väldigt lite fett, så man kan säga att det är bantarmat, säger Frode Slinde, docent vid Göteborgs universitet till SVT Västerbotten.

Rutinerna har brustit då lådan inte ska ses som huvudmåltid, utan matlådorna ska fyllas på med kompletterande mat, enligt socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

– Jag kommer att vidta åtgärder, det är inte godtagbart, säger han.

En kvinna i 80-årsåldern behöver fem gånger fler kilokalorier, mellan 1 650 och 2 100 kilokalorier per dag.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen