Kommunen om det avspärrade trädet: ”Det är ingen fara”

Trädet har nu fällts och arbetare från kommunen fraktar bort resterna. Foto: Jakob Wesslund
Avspärrningen kring trädet är nu hävd. Foto: Jonas Nilsson

I helgen spärrades området kring ett träd Nordanå då det hade hörts en hög knall och trädet troddes riskera att falla. Nu har personal från kommunen undersökt trädet närmare och konstaterar att det inte utgör någon fara för allmänheten.

Det var igår eftermiddag som räddningstjänsten fick larmet om knallen beslutet om att spärra av området togs. Nu är avspärrningen hävd då det visade sig att smällen berodde på naturliga orsaker.

– Det blåste väldigt kraftigt i helgen så det var mest troligt en gren eller rot som brast och orsakade ljudet, säger Lars Pettersson, verksamhetschef för gator och parker i Skellefteå kommun.

Läs också: Avspärrat träd på Nordanå i Skellefteå

Larmet kom från Västerbottensteatern som spelade en föreställning på Nordanåområdet när de hörde smällen.

– Vi hörde en kraftig knall och såg att det var en djup spricka i trädets bark och då vi inte kunde bedöma fallrisken valde vi att bryta i första akten för att ringa efter hjälp, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Pjäsen fick istället flyttas och spelas färdigt inomhus.

–Det var vår sista föreställning för den här säsongen och vi kände att det var tråkigt att inte få avsluta den ordentligt, så vi frågade publiken om de ville vänta i två timmar så att vi kunde avsluta i våra lokaler istället, vilket många gjorde, säger Quartey.

Till veckan ska kommunen genomföra ytterligare en utvärdering om huruvida trädet, som är en gammal poppel, kommer att kunna står kvar i framtiden.

– Vi hoppas på att kunna låta trädet står kvar då det har högt affektionsvärde men det är ett gammalt träd så det kan vara så att det måste huggas ned, säger Lars Pettersson.

Uppdatering 15.23:

Nedsågningen av trädet har påbörjats men än så länge har man bara kunnat ta bort vissa grenar i toppen av det. Kommunen siktar på att trädet ska vara borta innan veckan är slut.

– Med ett stort träd som det här är det viktigt att man tar det bit för bit så att inget blir fel, men jag hoppas att det är nedtaget innan helgen då det är dags för Trästocksfestivalen, säger Lars Petterson.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen