Kan vara giftalger i Norsjösjö

Foto: Magnus Furmark
Foto: Magnus Furmark
Foto: Magnus Furmark

I sjön Södra Lidträsket i Norsjö kommun har algblomning upptäckts. Nu varnas allmänheten på Norsjö kommuns hemsida. ”Man bör hålla sig ifrån sjön, framförallt barn eftersom de lätt får kallsupar”, säger Cathrin Pålsson.

Hon är miljöinspektör i Malå/Norsjö kommuner och säger att de själva inte fått in några anmälningar utan att informationen kommer från Skellefteå kommun.

Hon har själv varit ut och kontrollerat vid sjön och säger:

– Jag har bara tittat på en del av sjön och jag kan bekräfta att det är någon typ av algblomning, men jag har förstått av anmälan att det finns på fler ställen.

I varningen på Norsjö kommuns hemsida står bland annat att algblomningarna kan ge hudirritation och kan utgöra en hälsofara, främst för små barn och husdjur, till exempel hundar som är mycket känsliga för algtoxiner.

Läs här: Varningen till allmänheten.

Cathrin Pålsson tillägger att man inte vet vilken typ av alger det är, men att prover som ska analyseras är tagna och att det sköts av Skellefteå kommun, då en del av sjön tillhör Skellefteå.

Hon säger att Norsjöområdet varit förskonat från algblomning på senare år.

Jag har bara tittat på en del av sjön och jag kan bekräfta att det är någon typ av algblomning.

– Jag vet att det har förekommit tidigare men det är ett par år sedan, så jag kan nog påstå att det här är ovanligt, säger hon.

Helen Lindström, miljöinspektör vid Skellefteå kommun säger:

– Det går inte att säga om det här är giftalger, men vår limnolog ska titta på proverna och sedan avgörs vad nästa steg blir.

Läs mer: Algblomning

 

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen