Så vill nya ägaren bygga om folktandvården till lägenheter

Det kan bli en påbyggnad med två våningar på gamla folktandvården i Skellefteå. Det framgår av det planförslag som nu är utställt.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren

Samhälle och välfärd2017-01-14 08:10

Folktandvården har som bekant flyttat till andra lokaler och landstinget ska sälja huset på Seminariegatan.

Ett preliminärt avtal skrevs i april med Fred Brännström byggkonsult AB. Fastigheten hade då bjudits ut via en mäklare. Köpeskillingen är 10,6 miljoner.

- Köpet gäller endast under förutsättning att detaljplanen görs om och bygglov kan ges, säger Christer Nordlund, fastighetsförvaltare på landstinget. Därför har vi nu begärt planändringen, och köparen har varit med och framfört sina önskemål.

Bara allmänt ändamål

Den nuvarande planen är från 1980 och medger bara allmänna ändamål, vilket är skola, sjukhus, vårcentral eller liknande som drivs av stat eller kommun.

Nu ska huset istället kunna användas för bostäder eller kontor.

En första version av detaljplan är nu utställd i ett samråd. Till och med 16 januari kan allmänheten komma med synpunkter. Sedan blir det ytterligare en runda innan planen slutgiltigt kan fastställas.

Fler våningar

Den före detta folktandvården var byggd 1967 och är i tre våningar. Förslaget innebär att man kan bygga på två våningar, till totalt fem. Som framgår av illustrationerna här intill skulle då huset bli mera dominant och helt plötsligt förminska gamla seminariets pampighet.

I förslaget står att volymen ska vara bruten (alltså inte fem våningar hela vägen) för att man inte ska uppleva huset som en ny vägg mot omgivningen.

Högt buller

Ett problem som köparen får brottas med är planlösningen. Bullret från Kanalgatan är nämligen för högt. Det ska vara max 55 decibel i snitt per dygn mot fasaden.

Bullret är i dag 61 decibel i snitt, och kan sjunka till 60 när kommunens hastighetsplan genomförs och farten sänks till 40 km/timmen.

Oavsett farterna på Kanalgatan så kommer alltså bullret att vara för högt. Då måste man göra planlösningen så att hälften av varje lägenhet vetter mot en tystare sida. Alternativet är att göra lägenheterna mot gatan mindre än 35 kvm, då det är mer toleranta regler som gäller.

Parkera på gatan

Antalet parkeringar vid huset anses räcka om det inte byggs på. Det finns nio parkeringsplatser inne på gården och 22 längs gatan, med avgift.

Om huset får två nya våningar behövs dock fler platser, och det är markerat att ytterligare 11 platser skulle kunna skapas på gården.

Eftersom det hanterats kvicksilverhaltigt amalgam i folktandvården måste alla avloppsrör saneras när huset görs om.

Den blivande byggherren Fred Brännström har inga direkt kommentarer att ge just nu.

- Jag vill inte föregå några beslut. Men jag vill betona att jag haft ett bra samarbete med kommunen så här långt, och att det råder en positiv syn på projektet, säger han.

Seminariet ingår

Även gamla Seminariet omfattas av detaljplanen. Det får användningen vara samlingssal eller kontor.

Det finns ett visst problem med bensinstationen 50 meter bort, på andra sidan Kanalgatan. Det finns riktlinjer om arbetsplatser som säger att de ska vara minst 100 meter från en bensinstation, men det finns också regler som stipulerar 50 eller 25 meter.

I planen så anser kommunen att 50 meter är tillräckligt.

Seminariet byggdes 1907-1908 och var en skola där lärarinnor utbildades. På östra sidan gjordes en utbyggnad 1922.

Byggnaden får i planen skyddet q1. Det innebär att ändringar ska utföras varsamt med beaktande av byggnadens karaktärsdrag. Gamla seminariet ägs av Skellefteå kommun.

Läsa själv? Här kan du se hela planförslaget. 

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!